Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Zupa grzybowa

Składniki:
- Grzyby
- cebula
- pieprz
- włoszczyzna
- sól
- sok z cytryny
- śmietana
- może być makaron lub łazanki.
Sposób przygotowania:
Grzyby starannie opłukujemy. Zalewamy zimą wodą na kilka godzin (można na noc). Potem grzyby gotujemy w 2 litrach wody z cebulą i pieprzem prawie do miękkości. Dodajemy włoszczyznę i gotujemy pół godziny. Przelewamy zupę przez sito. Solimy. Można zaostrzyć smak sokiem cytryny. Do śmietany, mieszając, wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, a następnie, również mieszając (energicznie), śmietanę do garnka z zupą. Kapelusze grzybów kroimy w paseczki, podajemy oddzielnie. Zupa grzybowa jest najlepsza ze zrobionymi w domu łazankami. Niezłym dodatkiem jest także makaron.
Poziom trudności:
łatwy