24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Zupa grzybowa


Składniki:

  • Grzyby
  • cebula
  • pieprz
  • włoszczyzna
  • sól
  • sok z cytryny
  • śmietana
  • może być makaron lub łazanki.

Sposób przygotowania:

Grzyby starannie opłukujemy. Zalewamy zimą wodą na kilka godzin (można na noc). Potem grzyby gotujemy w 2 litrach wody z cebulą i pieprzem prawie do miękkości. Dodajemy włoszczyznę i gotujemy pół godziny. Przelewamy zupę przez sito. Solimy. Można zaostrzyć smak sokiem cytryny. Do śmietany, mieszając, wlewamy kilka łyżek gorącej zupy, a następnie, również mieszając (energicznie), śmietanę do garnka z zupą. Kapelusze grzybów kroimy w paseczki, podajemy oddzielnie. Zupa grzybowa jest najlepsza ze zrobionymi w domu łazankami. Niezłym dodatkiem jest także makaron.

Poziom trudności:

łatwy