24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Żur wigilijny III


Składniki:

  • Marchewka
  • pietruszka
  • pół selera
  • 4 suszone grzyby
  • pieprz
  • sól
  • Zakwas:
  • 10 dkg mąki żytniej pytlowej
  • 10 dkg mąki żytniej razowej
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka razowego chleba.

Sposób przygotowania:

Składniki zakwasu zalać w słoju 1 l przegotowanej wody, przykryć gazą i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej (zakwas można zastąpić 1 l gotowego żuru). Z warzyw i grzybów ugotować 1 l wywaru, lekko posolić i przelać przez sito. Dodać 1 l zakwasu i zagotować. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Poziom trudności:

łatwy