24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Żurawinowe serduszka


Składniki:

  • 125 gr płynnego miodu
  • 50 gr białego cukru
  • 50 gr masła
  • 2 łyżki bitej śmietany
  • 100 gr ciętej suszonej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
  • 250 gr mąki
  • 2 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 50 gr brązowego cukru
  • dodatkowo: 200 gr gorzkiej kuwertury, suszone żurawiny do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Miód, cukier, masło i śmietanę podgrzewamy w garnku, aż masło stopnieje. Masę miodową miksujemy z żurawinami w blenderze.

2. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Dodajemy masę miodowo-żurawinową i dodajemy cukier. Całość ugniatamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki.

3. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Wycinamy serca i rozkładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 °C (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 160 °C) około 15-18 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia.

4. Kuwerturę kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Rozpuszczamy w misce na parze. Serca pokrywamy kuwerturą, a następnie jak trochę ostygną dekorujemy żurawiną. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Poziom trudności:

łatwy

Czas przygotowania:

75min+stygnięcie

Ilość osób:

32szt.

Źródło/Autor:

CRANBERRY MARKETING COMMITTEE