24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy świąteczne >> Żurek wigilijny


Składniki:

  • 1.5 l wody
  • 3-4 dkg suszonych grzybów
  • 15 dkg cebuli
  • 20 ml oliwy
  • 15 dkg chleba razowego, 2 jaja ugotowane na twardo
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie i zakwas z żytniej mąki do smaku.

Sposób przygotowania:

Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać w kostkę, podsmażyć lekko rumieniąc, zalać wodą, dodać przyprawy, gotować 6 - 8 min. na małym ogniu. Następnie połączyć z chlebem pokrajanym w kostkę, wywarem z grzybów i grzybami pokrajanymi w paseczki, zakwasem, zagotować i doprawić do smaku, włożyć pokrajane w cząstki jaja i zaraz podać.

Poziom trudności:

łatwy