24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy z grilla >> Ćevapi z grilla po chorwacku


Składniki:

  • Mielona wołowina lub baranina 750 g
  • Cebula czerwona 2 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Kromka chleba lub bułka 1 szt.
  • Duża bułka ciabatta
  • Vegeta 1 łyżka
  • Ajvar domowy ostry Podravka

Sposób przygotowania:

1. Jedną cebulę drobno posiekaj lub zmiksuj w blenderze. Kromkę chleba lub bułki namocz w 50 ml wody.

2. Mięso włóż do głębokiej miski, dodaj cebulę, jajko i wyciśniętą z wody kromkę chleba lub bułkę. Całość dokładnie wymieszaj i przypraw Vegetą.

3. Z przyprawionego mięsa uformuj ćevapi, czyli podłużne klopsiki (wałeczki mięsne) o długości 5 – 7 cm.

4. Mięso grilluj 10 – 15 minut, co jakiś czas obracając. Dla wygody grillowane cevapi można nadziewać na patyczki do szaszłyków.

5. Ciabatty podgrzej krótko w piekarniku a następnie przekrój wzdłuż i ułóż na talerzu. Na każdą bułkę połóż grillowane cevapi. Podawaj z Ajvarem i cebulą pokrojoną w talarki.

Poziom trudności:

łatwy

Czas przygotowania:

40 min

Źródło/Autor:

Podravka