24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy z jaj i mąki >> Omlet hiszpański z ziemniakami


Składniki:

  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • Kilka pieczarek
  • 4-5 jajek
  • 50 ml mleka
  • Sos sojowy Kikkoman
  • 1-2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • czarny pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić w cząstki. Ziemniaki można lekko podgotować. Jajka roztrzepać, dodać mleko i posiekaną natkę. Doprawić sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki, roztarty czosnek oraz ziemniaki. Wszystko zrumienić. Zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkami. Następnie masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć omletem. Przykryć patelnię talerzem i przy jego pomocy przewrócić omlet na drugą stronę. Dosmażyć. Omlet można podawać na ciepło lub na zimno.

Poziom trudności:

łatwy

Źródło/Autor:

Grzegorz Łapanowski / Kikkoman