24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy z jaj i mąki >> Omlet z kolendrą prawie po japońsku


Składniki:

  • 2-3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • Sos sojowy Kikkoman
  • TABASCO® Original
  • kawałek korzenia imbiru
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • świeża kolendra
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Kolendrę i czosnek drobno posiekać. Jajka rozbić w misce uważając jednak aby się nie spieniły. Dodać do nich zioła, kilka kropel sosu sojowego, utarty imbir i resztę składników. Przyprawić do smaku czarnym pieprzem. Wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i wylać na patelnię cienką warstwę masy. Omlet smażyć na niewielkim ogniu do momentu aż się zetnie. Spód jednak nie powinien się zrumienić. Przy pomocy pałeczek lub płaskiej łyżki zwinąć omlet w płaski rulon, odsunąć na brzeg patelni i na odsłoniętą część patelni wlać następną cienką warstwę i powtórzyć rolowanie. Omlet powinien mieć średnicę około 4 cm. Gotowy rulon pokroić w grube plastry i podawać z sosem sojowym.

Poziom trudności:

średni

Źródło/Autor:

Grzegorz Łapanowski / Kikkoman