24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy z ziemniaków >> Cieszyńskie kluski fusate


(kluski z surowych ziemniaków, zwane też "ciemnymi" lub knedlami)

Składniki:

  • 600g ziemniaków surowych
  • 300g ziemniaków gotowanych
  • mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania:

Ziemniaki surowe zetrzeć/zmielić na masę, wyłożyć na bawełnianą ściereczkę, odcedzić. Odcedzoną wodę odstawić. Zetrzeć przestudzone ziemniaki gotowane, wymieszać w misce z ziemniakami surowymi i "uklepać" tak, żeby miska była równo wypełniona masą. Podzielić masę na 4 części (nakreślić "krzyżyk"), jedną część (1/4 masy) wyjąć i uzupełnić ubytek całkowicie mąką ziemniaczaną. Dodać wyjęte 1/4 masy. Wodę z surowych ziemniaków odlać, skrobię, która zebrała się na dnie naczynia dodać do masy. Zagnieść masę dokładnie (gdyby się za bardzo lepiła - dodać mąki ziemniaczanej). Można dodać jajko (ale w oryginalnym przepisie go nie ma!). Lekko zwilżyć ręce wodą i formować kulki, w każdej zrobić wgłębienie palcem. Kluski wrzucić do wrzącej, osolonej (można też dodać odrobinę oleju, żeby się nie zlepiły) wody. Od czasu wypłynięcia gotować jeszcze ok. 3-5 min. Podawać do sosów lub jako osobne dane - ze skwarkami i smażoną cebulką.

Uwagi:

przepis na ok. 20-25 klusek, proporcja ziemniaków ZAWSZE 1/3 gotowanych - 2/3 surowych

Poziom trudności:

łatwy

Czas przygotowania:

30min