24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy z ziemniaków >> Kartacze pani Krystyny


Składniki:

  • 4 cebule pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 800g mielonej wieprzowiny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1,5 kg ziemniaków surowych(najlepiej sypkich, wysokoskrobiowych)
  • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych
  • 200g wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

Dwie cebule przesmażyć na oleju. Dodać je do mięsa z jajkiem| pieprzem i solą| majerankiem. Surowe ziemniaki utrzeć na tarce ziemniaczanej. Wylać na pieluchę rozłożoną na sicie. Odcisną aby masa ziemniaczana była sucha. Ugotować ziemniaki zmielićw maszynce do mięsa. Ustaną wodę odlać| zebrać brać osadzony na dnie krochmal. Wymieszać ziemniaki surowe| ugotowane i krochmal| posolić. Jeśli masa jest zbyt rzadka| dodać trochę mąki ziemniaczanej. Uformować z ciasta ziemniaczanego gruby wałek| kroić plastry. na dłoni układać placek ciasta| na to łyżkę nadzienia i zamykać| formując kartacz| czyli zeppelina wielkości mniej więcej dłoni. Gotować w osolonym wrzątku. Reszt e cebuli podsmażyć z wędzonym bockiem. Polewać gorące kartacze tłuszczem z cebulką.

Uwagi:

Z ciasta ziemniaczanego można formować kluseczki bombki, małe spłaszczone kuleczki z wgłębieniem.

Poziom trudności:

trudny