24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy z ziemniaków >> Kartoflanka po wiedeńsku


Składniki:

  • 30 dag ziemniaków
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki vegety lub 3 kostki rosołowe
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki octu 10-procentowego
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Wlać 1,5 l wody, dodać wegetę, sól i przyprawy. Gotować 35 min, pod koniec gotowania wlać ocet. Boczek pokroić w paski i podsmażyć na patelni. Cebulę obrać, drobno posiekać, dodać do boczku i zrumienić. Pod koniec smażenia oprószyć mąką, wymieszać, dodać do zupy i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem zupę zaprawić śmietaną i posypać szczypiorkiem.

Poziom trudności:

łatwy