24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy z ziemniaków >> Pikantne kopytka


Składniki:

  • 75 dag ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki
  • jajko
  • 15 dag drobno startego sera (tylżyckiego lub cheddara)
  • 10 dag wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Gdy będą zupełnie zimne, dodać mąkę, jajko, stary ser i sól, zagnieść ciasto. Na posypanej mąką stolnicy uformować wałki o średnicy 2,5 cm, spłaszczyć nożem i pokroić ukośne kluski długości ok. 3-4 cm. Włożyć do osolonego wrzątku, zamieszać. Ugotować i odcedzić na sitku. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Polać kopytka. Podawać z surówką z kwaszonej kapusty.

Poziom trudności:

łatwy