24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy z ziemniaków >> Placek po zbójnicku


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 30 dkg łopatki wieprzowej
  • 50 dkg surowego boczku
  • 5 łyżek oleju
  • 5 cebulek
  • 50 dkg pieczarek
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 sos pieczeniowy knorr
  • 1 gęsta śmietana
  • 1 oscypek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce,dodaą mąkę ziemniaczaną,pszenną,jajka i wszystko wymieszać. Do rondla włożyć mięso pokrojone w grubą kostkę, podlać olejem, smażyć na wolnym ogniu około 1 godziny, dodać cebulę i pieczarki, podlać wodą i dusic jeszcze pół godziny. Do 0,5 l wody dodać łyżkę papryki ostrej, sól, pieprz i sos pieczeniowy. Dodać do mięsa i zagotować, jeśli jest za rzadkie to podciągnąć zawiesiną z mąki. Z masy ziemniaczanej smażyć duże placki na całej patelni, po przewróceniu przypiec mocniej. Na usmażone placki nakładać farsz i składać na pół, posypywać tartym oscypkiem i dekorować łyżką śmietany.

Poziom trudności:

łatwy