24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy z ziemniaków >> Smażone ziemniaczki z dipem czoskowym!


Składniki:

  • 0,5kg ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g jogurtu naturalnego
  • suszona bazylia
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać i w całości ugotować w osolonej wodzie. Muszą być miękie ale zwarte- nie rozpadające się. Ugotowane ziemniaki kroimy na ćwiartki a następnie na cząstki. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy je aż się zezłocą. 2. Z jogurtu, soli, pieprzu, bazylii i rozgniecionego czosnku przygotowujemy dip. Ziemniaki podajemy z dipem. Świetnie nadają się jako dodatek do kurczaka, ryb i mięs ale doskonale smakują także same, jedynie z dipem. Według upodobań bazylię można zastąpić przyprawą do pizzy czy dań włoskich. Przed usmażeniem ziemniaków można też posypać cząstki takimi przyprawami lub ostrą i słodką papryką.

Poziom trudności:

łatwy