24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy wielkanocne >> Kiełbasa biała pieczona


Składniki:

  • 1 kg surowej
  • białej kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • główka czosnku
  • 2 - 3 łyżki smalcu

Sposób przygotowania:

Okrągły rondel wysmarować smalcem i ściśle ułożyć w nim niepopękane pęto kiełbasy. Ponakłuwać dosyć gęsto grubą szpilką lub wykałaczką, żeby dziury nie były zbyt duże. Kiełbasa w czasie pieczenia przez nakłucia odda nadmiar wody i zachowa ładny kształt. Cebulę obrać, pokroić. Obrać 5 - 6 ząbków czosnku, resztę główki ładnie oczyścić i ułożyć w środku pęta. Kiełbasę obłożyć krążkami cebuli i plasterkami czosnku. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 h najpierw pod przykryciem, potem chwile odkryć dla ładniejszego zrumienienia. Podawać na zimno lub na gorąco, najpyszniejsza jest z ćwikłą z chrzanem. Można dodać więcej smalcu, wówczas w czasie pieczenia z soków z kiełbasy, cebuli i czosnku tworzy się przepyszne smarowidło do chleba.

Poziom trudności:

łatwy