24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Potrawy wielkanocne >> Mazurek bakaliowy (bezglutenowy)


Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki rozdrobnionych bakalii Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzyj z połową cukru pudru, dodaj śmietanę, mąkę i sok z cytryny. Wymieszaj. Białka ubij na sztywno, dodając na końcu resztę cukru pudru. Masę żółtkową połącz delikatnie z pianą, domieszaj bakalie. Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Formę wyłóż pergaminem. Mazurek wyłóż na blachę. Piecz ok. 20 minut. Przygotuj lukier. Ucieraj cukier puder z sokiem z cytryny oraz jedną lub dwiema łyżkami wody, aż uzyska konsystencję gęstej śmietany. Posmaruj mazurek.

Poziom trudności:

łatwy