24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Surówki i sałatki >> Kolorowa sałatka z orzechami


Składniki:

  • 30 dkg rzeżuchy
  • 30 dkg rukoli
  • 20 dkg cykorii radicchio
  • 20 dkg pieczarek
  • 35 dkg śliwek
  • 6 kozich twarożków
  • 80 g uprażonych orzechów macadamia
  • 60 ml czerwonego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 gałązki melisy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Rzeżuchę opłukać i osączyć. Rukolę i radicchio oczyścić, umyć i osuszyć, radicchio pokroić w cienkie paseczki. Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, po usunięciu pestek pokroić w cienkie plasterki. Serki kozie pokroić w ćwiartki. Orzechy grubo posiekać. Wszystkie przygotowane składniki ułożyć dekoracyjnie na 4 talerzach. Sos: wino dokładnie wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać oliwę i ubić. Melisę umyć, osuszyć, listki oderwać od gałązek, posiekać i wymieszać z dressingiem. Sałatkę polać sosem i podawać.

Poziom trudności:

łatwy