24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Surówki i sałatki >> Krucha sałatka z sosem curry


Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 pęczki dymki
  • 50 dkg cukini
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • kilka listków sałaty strzępiastej
  • kilka listków sałaty czerwonej
  • 0.25 łyżeczki curry
  • 1.4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 0.25 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0.25 łyżeczki szafranu
  • 5 łyżek oleju
  • 1 żółtko
  • i łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 125 ml śmietany
  • sól

Sposób przygotowania:

Gałkę muszkatałową, szafran, curry i pieprz cayenne wymieszać. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, wsypać przyprawy, podsmażyć, wystudzić. Zółtko utrzeć z musztardą, dodać sok. z cytryny, sól do smaku i resztę oleju. Wymieszać, dodać śmietanę i podsmażone przyprawy. Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię umyć, pokroić w słupki. Dymkę i papryki oczyścić, umyć i pokrać. Pomidory umyć, również pokroić. Sałatę umyć, osuszyć, po czym rozłożyć na talerze. Składniki sałatki połączyć, wymieszać z sosem, a następnie wyłożyć na listki sałaty. Gotową sałatkę posypać natką pietruszki. Rada: sos można przygotować kilka godzin wcześniej i wsławić do lodówki, wówczas przejdzie smakiem przypraw.

Poziom trudności:

łatwy