24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Surówki i sałatki >> Lekka sałatka z krewetek i tuńczyka


Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w oleju (w wersji dietetycznej - w sosie własnym)
  • 20 dkg mrożonych krewetek koktajlowych
  • 2 kolby cykorii
  • 1 duży czerwony grapefruit
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka kaparów
  • Sos:
  • 3 łyżki majonezu (light)
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego (100 g)
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka koniaku lub whisky
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Tuńczyka osączyć z oleju (bądź z sosu własnego) i podzielić na kawałki. Krewetki wrzucić do osolonego wrzątku, zagotować i ostudzić. Kapary wymoczyć i osączyć. Łodygi selera oczyścić z włókien i pokroić na niewielkie kawałki. Grapefruita podzielić na cząstki, obrać z błon i pokroić. Liście cykorii również cienko posiekać, pamiętając o wycięciu gorzkiego środka. Przygotować sos. Wymieszać majonez z jogurtem i keczupem, dodając alkohol. Doprawić solą i pieprzem. Rozdrobnione składniki sałatki delikatnie wymieszać i rozłożyć do pucharków lub miseczek. Każdą porcję sałatki polać sosem. Sałatka najlepiej smakuje z bagietką bądź z grzankami z bułki.

Poziom trudności:

łatwy