24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Surówki i sałatki >> Pikantna sałatka z indykiem


Składniki:

  • 40 dkg piersi indyka
  • łyżka oleju
  • 0.5 ogórka
  • pęczek dymki
  • duży pomidor
  • pęczek rzodkiewek
  • 0.5 pęczka szczypiorku
  • 0.5 pęczka koperku
  • 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
  • łyżka musztardy
  • 7 łyżek oliwy szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie zmniejszyć ogień i dosmażyć po 5 min. z każdej strony. Mięso ostudzić, pokroić na wąskie paseczki. Dymkę i rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić na cienkie krąki. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki, a potem na talarki. Pomidor umyć, pokroić w kostkę. Szczypiorek i koperek opłukać i drobno posiekać. Warzywa i mięso włożyć do miski. Ocet lub sok, sól, pieprz, cukier i oliwę roztrzepać widelcem, a składniki się połączą. Tym sosem polać sałatkę. Całość dokładnie wymieszać.

Poziom trudności:

łatwy