24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Surówki i sałatki >> SAŁATA Z ESTRAGONEM, WINOGRONAMI I SOLONĄ RICOTTĄ


Składniki:

  • 2 szalotki, obrane i bardzo cienko pokrojone w plasterki
  • ocet winny
  • 4 duże garści świeżych liści estragonu
  • 1 mała kiść czerwonych bezpestkowych winogron przekrojonych na pół
  • 1 mała kiść zielonych bezpestkowych winogron przekrojonych na pół
  • 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 200g solonej ricotty lub innego koziego sera (np. fety)

Sposób przygotowania:

Cienko pokrojone szalotki przełożyć do miski i zalać octem winnym tak, aby plasterki były w całości pokryte. Jeśli szalotki pokrojone są na cieniutkie plasterki wystarczy 10-15 minut, aby uzyskać pożądany efekt. Kiedy będą gotowe staną się chrupiące jak marynowane cebule. Pozostałe składniki włożyć do lodówki. Kiedy goście siądą przy stole wrócić do pracy. Liście estragonu wrzucić do miski, dodać winogrona, szalotki z 5 łyżkami zalewy i oliwę z oliwek. Wymieszać. Dodać sól pieprz do smaku. Nie przesadzać z solą – ser jest solony! Wyłożyć sałatę na 4 talerze. Ricottę (może być feta) zetrzeć na tarce lub pokruszyć na wierzchu każdej porcji. Skropić dressingiem, który pozostał.

Poziom trudności:

łatwy