24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Surówki i sałatki >> Sałatka śródziemnomorska z papryki i cukini


Składniki:

  • Po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 50 g filetów anchois
  • 10 - 15 czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • 1 łyżka bazylii
  • 1.5 łyżeczki czosnku suszonego
  • granulowanego
  • pieprz czarny mielony
  • Grzanki:
  • 1 mała bagietka
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • 0.5 łyżeczki czosnku suszonego granulowanego
  • pieprz czarny mielony.

Sposób przygotowania:

Bagietkę pokroić ukośnie na kromki. Pomidor sparzyć, obrać, oczyścić z pestek, posiekać, wymieszać z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Na każdą kromkę nałożyć masę pomidorową i skropić ją oliwą. Wstawić na 5 - 10 min. do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Filety anchois posiekać. Cebulę pokroić w piórka a cukinię w plasterki. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w szerokie paski. Na dużej głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę i smażyć warzywa 20 min. z dodatkiem czosnku, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć patelnię z ognia. Do warzyw dodać ocet, anchois, oliwki i bazylię. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Sałatkę podawać z grzankami.

Poziom trudności:

łatwy