Przepisy >> Surówki i sałatki >> Sałatka francuska

Składniki:
- 4 kg ogórków
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 kg marchewki
- 1 kg papryki czerwonej, żółtej, zielonej
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka soli
- natka pietruszki
- Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 czubate łyżki soli
- pieprz ziarnisty
- goździki
- ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Umyte ogórki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, marchew zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w słupki, natkę pietruszki posiekać. Wszystkie warzywa posolić łyżką soli, wymieszać i odstawić. Składniki na zalewę (oprócz oleju) zagotować, wystudzić. Warzywa włożyć do słoików, zalać zalewą wymieszaną z olejem. Zakręcić szczelnie. Słoiki wstawić do wrzątku, gotować 20 minut.
Poziom trudności:
łatwy