24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Surówki i sałatki >> Sałatka francuska


Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/2 kg marchewki
  • 1 kg papryki czerwonej, żółtej, zielonej
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka soli
  • natka pietruszki
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 czubate łyżki soli
  • pieprz ziarnisty
  • goździki
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Umyte ogórki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, marchew zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w słupki, natkę pietruszki posiekać. Wszystkie warzywa posolić łyżką soli, wymieszać i odstawić. Składniki na zalewę (oprócz oleju) zagotować, wystudzić. Warzywa włożyć do słoików, zalać zalewą wymieszaną z olejem. Zakręcić szczelnie. Słoiki wstawić do wrzątku, gotować 20 minut.

Poziom trudności:

łatwy