24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Surówki i sałatki >> Sałatka grecko-azjatycka


i fajny smaczusiowy sos...

Składniki:

  • 2 bakłażany, 1 czerwona papryka, garść mieszanych kiełków rzeżuchy, soczewicy lub fasoli mung ( albo kiełków alfa-alfa), 200 g kiełków sojowych, 150 g ugotowanych i obranych krewetek koktajlowych, 80 g fety, 2 łyżki posiekanej natki kolendry, kilka listków świeżej mięty Sos: 2 łyżki soku z limonki lub cytryny, 3 łyżki tajskiego sosu rybnego lub sojowego, 1 łyżeczka cukru, 1 świeże, drobno posiekane chili, 2 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia, sól.

Sposób przygotowania:

Bakłażany pokrój na jednocentymetrowe plastry, posmaruj cienko olejem i ułóż na rozgrzanym grillu lub patelni. Piecz z obu stron, aż będą miękkie. Odkrój skórke, miąższ posiekaj w kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne, podziel na części i upiecz na grillu lub usmaż na niewielkiej ilości oleju, pokrój w cienkie paseczki. W miseczce wymieszaj cukier, sok z cytryny, sól, posiekane chili, sos rybny. Na talerzu ułóż bakłażana, paprykę krewetki, kiełki i pokrojony w kostkę ser feta. Posyp natką kolendry, udekoruj miętą. Tuż przed podaniem skrop przygotowanym sosem.

Uwagi:

Smacznego:)

Poziom trudności:

łatwy

Czas przygotowania:

15 minut

Ilość osób:

4