Przepisy >> Surówki i sałatki >> Sałatka indyjska z soczewicą

Składniki:
- Zielona soczewica
- makaron sojowy
- zółty ser
- papryka czerwona
- Przyprawy:
- olej
- curry
- imbir
- pieprz ziołowy i zwykły
- maggi
Sposób przygotowania:
Soczewicę namoczyć i ugotować w wodzie z dodatkiem curry, gdy będzie miękka odcedzić. Makaron zalać wrzatkiem zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić (ewentualnie można użyć zwykłego makaronu lub ciemnego ryżu). Ser pokroić w niedużą kostkę, paprykę w paseczki (ja kupuje dużo papryki gdy jest tania, kroje w paski i zamrażam - potem wystarczy wrzucić do sałatki, nawet chrupie). Wszystko wymieszać, połączyć z sosem - w niewielkiej ilości oliwy lub oleju rozpuścić przyprawy, wymieszać z sałatką, do smaku dodać soli. Proporcje wszystkich składników "na oko".
Poziom trudności:
łatwy