24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Surówki i sałatki >> Sałatka jabłkowa z sosem rumowym


Składniki:

  • 50 dkg jabłek
  • 25 dkg jasnych winogron
  • sok z 0.5 cytryny
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 30 ml białego rumu
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 daktyle

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić w kostkę. Winogrona umyć, zdjąć skórkę, owoce przekroić na pół i usunąć pestki. Pokrojone jabłka i winogrona wymieszać z sokiem z cytryny, winem i cukrem. Owoce przykryć i odstawić na 2 h. Następnie sałatkę przełożyć na sito i zebrać spływającą marynatę. Marynatę gotować tak długo na małym ogniu, aż wyparuje do połowy objętości. Dalej dodać miód, wymieszać, doprawić cynamonem, imbirem i rumem. Sałatkę polać sosem, wymieszać, nałożyć do salaterek lub wydrążonych skorupek orzecha kokosowego, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować daktylami.

Poziom trudności:

łatwy