Przepisy >> Surówki i sałatki >> Sałatka orzechowo-szpinakowa


Składniki:
- Międzybrodzki Makaron wstążka – 250g
- liście szpinaku – 200g
- ser żółty – 100g
- jajka ugotowane na twardo – 3 szt.
- łuskane orzechy włoskie – 50g
- majonez – 3 łyżki
- jogurt naturalny – 100ml
- czosnek – 3 ząbki
- pomidorki koktajlowe – 7 szt.
- pieprz grubo mielony do smaku
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności gotujemy makaron. W tym samym czasie majonez mieszkamy z jogurtem i do całości dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, a następnie kładziemy na patelnie i lekko podgrzewamy. Szpinak, po dokładnym wymyciu dokładamy do naszego sosu. Na koniec dodajemy makaron i dokładnie mieszkamy. Po wyłożeniu całości na talerz dekorujemy startym serem, kładziemy cząstki ugotowanego jajka i przekrojone na pół pomidorki oraz orzechy włoskie. Sałatkę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i gotowe.
Poziom trudności:
łatwy
Źródło/Autor:
Robert Muzyczka - szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy / Międzybrodzkie Makarony / fot. Fotolia