24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Surówki i sałatki >> Sałatka Waldorff


Składniki:

  • Po 200 g selera naciowego i winnych jabłek
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich
  • 1 obrany banan
  • 100 g majonezu
  • 50 ml śmietany 30%
  • sok. z 1 cytryny
  • liście zielonej sałaty

Sposób przygotowania:

Selera umyć, osuszyć i pokroić w zgrabne paseczki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Banana pokroić w plasterki i skropić je częścią soku z cytryny, żeby nie ściemniały, orzechy posiekać. Sos: majonez wymieszać z resztą soku cytrynowego i śmietaną. Składniki sałatki włożyć do szklanego naczynia, dodać połowę posiekanych orzechów, zalać sosem i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki, zalać sosem i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 2 h. Podawać w pucharkach na liściach sałaty, posypując każdą porcję resztą orzechów.

Poziom trudności:

łatwy