24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Surówki i sałatki >> Sałatka z fasolki szparagowej


Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 1 pęczek cząbru
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1.5 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 75 g wędzonego łososia.

Sposób przygotowania:

Fasolkę oczyścić, umyć, wrzucić do 0.5 l wrzącej wody. Dodać cząber i jajko. Gotować pod przykryciem. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Ugotowaną fasolkę przełożyć na sito i przepłukać zimną wodą. Cząber wyjąć. Cebulę ugotować w 4 łyżkach wody, dodać ocet, olej, sól i pieprz. Dodać do osaczonej fasolki i wymieszać. Jajko obrać ze skorupki, pokroić w drobną kostkę i posypać nim sałatkę. Łososia pokroić w cienkie paseczki, zrolować i położyć na sałatce. W zależności od tego, z jakiej okazji przygotowuje się tę potrawę, można wykorzystać do niej tańsze rodzaje ryb wędzonych a la łosoś lub wędzonego łososia. Oba warianty odznaczają się swoistym smakowym czarem.

Poziom trudności:

łatwy