24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Surówki i sałatki >> Sałatka z grillowanych warzyw i grzybów


Składniki:

  • Garść liści sałat np. karbowanej, dębolistnej, masłowej
  • Pęczek zielonych szparagów
  • 2-3 średnie pomidory
  • 1 żółta papryka
  • 1 średnia cukinia
  • Kilka boczniaków
  • Kilka średnich pieczarek
  • 2 średnie białe cebule
  • Kilka gałązek szczypiorku
  • Glazura: sos sojowy Kikkoman, 2-3 łyżki miodu, 2-3 cm korzenia imbiru, kilka łyżek oleju, ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Wymieszać kilka łyżek sosu sojowego z miodem, startym imbirem, olejem i rozgniecionym czosnkiem.

Wszystkie warzywa umyć, grzyby oczyścić. Cukinię i paprykę pokroić w długie, cienkie plastry. Cebulę, pomidory i pieczarki na ćwiartki. Boczniaki w paski. W szparagach odłamać końcówkę (same złamią się we właściwym miejscu). Warzywa i grzyby ułożyć na ruszcie grilla lub na rozgrzanej patelni grillowej. Opiekać kilkanaście minut cały czas smarując glazurą z sosu sojowego. Oczyszczone, umyte i osuszone liście sałat ułożyć na półmisku. Dołożyć warzywa i skropić resztą glazury lub ulubionym sosem winegret. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Poziom trudności:

łatwy

Źródło/Autor:

Grzegorz Łapanowski / Kikkoman