Przepisy >> Surówki i sałatki >> Sałatka z grillowanych warzyw i grzybów


Składniki:
- Garść liści sałat np. karbowanej, dębolistnej, masłowej
- Pęczek zielonych szparagów
- 2-3 średnie pomidory
- 1 żółta papryka
- 1 średnia cukinia
- Kilka boczniaków
- Kilka średnich pieczarek
- 2 średnie białe cebule
- Kilka gałązek szczypiorku
- Glazura: sos sojowy Kikkoman, 2-3 łyżki miodu, 2-3 cm korzenia imbiru, kilka łyżek oleju, ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Wymieszać kilka łyżek sosu sojowego z miodem, startym imbirem, olejem i rozgniecionym czosnkiem.
Wszystkie warzywa umyć, grzyby oczyścić. Cukinię i paprykę pokroić w długie, cienkie plastry. Cebulę, pomidory i pieczarki na ćwiartki. Boczniaki w paski. W szparagach odłamać końcówkę (same złamią się we właściwym miejscu). Warzywa i grzyby ułożyć na ruszcie grilla lub na rozgrzanej patelni grillowej. Opiekać kilkanaście minut cały czas smarując glazurą z sosu sojowego. Oczyszczone, umyte i osuszone liście sałat ułożyć na półmisku. Dołożyć warzywa i skropić resztą glazury lub ulubionym sosem winegret. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Poziom trudności:
łatwy
Źródło/Autor:
Grzegorz Łapanowski / Kikkoman