Przepisy >> Surówki i sałatki >> Sałatka z indykiem


Składniki:
- pierś z indyka,
- pomidorki koktajlowe,
- ogórek zielony długi,
- czarne oliwki,
- mix sałat,
- mały kubeczek jogurtu naturalnego,
- 3 ząbki czosnku,
- słonecznik łuskany,
- grzanki ziołowe,
- pieprz,
- sól,
- papryka słodka,
- zioła prowansalskie,
- ocet winny,
- 4 łyżki oleju Rapso
Sposób przygotowania:
Pierś z indyka pokroić w nieduże kawałki, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, dodać posiekane drobno 2 ząbki czosnku, następnie obsmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju Rapso.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, ogórek zielony w pół plasterki, oliwki kroimy na plasterki. Mix sałat wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone pomidorki, ogórek, oliwki, posypujemy ziarnami słonecznika i grzankami ziołowymi.
Przygotowujemy sos jogurtowy: kubeczek jogurtu naturalnego doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pół łyżeczki cukru, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki oleju Rapso i 1 łyżkę octu winnego, zioła prowansalskie. Sałatkę delikatnie polewamy sosem jogurtowym.
Poziom trudności:
łatwy
Źródło/Autor:
Rapso / Vog Polska sp. z o.o.