24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Surówki i sałatki >> Sałatka z krabów z pieczarkami


Składniki:

  • 200 g konserwowych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki półsłodkiego białego wina
  • 1 łyżka sherry medium
  • 2 łyżki delikatnego sosu chilli
  • sól i pieprz
  • 200 g mięsa krabów
  • 1/8 l kremówki
  • 4 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 100 g zielonej sałaty.

Sposób przygotowania:

Grzyby osaczyć na sitku, zalewy nie wylewać. Obraną cebulę pokroić w kostkę i gotować w zalewie z grzybów do momentu aż zalewa całkowicie wyparuje. Cebulę wymieszać z winem i sherry, krótko gotować, by alkohol nie wyparował. Otrzymany sos wymieszać z sosem chili i doprawić do smaku. Grzyby, mięso z krabów i sos cebulowy wymieszać, przykryć i odstawić do schłodzenia. Następnie bitą śmietanę wymieszać z majonezem, musztardą, sokiem pomarańczowym i lekko przyprawić. Opłukaną sałatę osuszyć w płóciennej ściereczce. Poszczególne liście zrolować, pokroić w paski i dodać do mięsa z krabów w sosie. Sałatkę podawać polaną sosem kremowym. Danie to najlepiej przyrządzać z wysokiej jakości mięsa morskich krabów, które najlepiej odpowiadają nam smakowo. Po sałatce warto podać ciepłą przekąskę, a na koniec zjeść zimny deser.

Poziom trudności:

łatwy