24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Surówki i sałatki >> Sałatka z rukoli, grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami


Składniki:

  • garść rukoli
  • 1 mała czerwona cebula
  • kilka boczniaków
  • kilka średnich pieczarek
  • 1 duży pomidor
  • kilkanaście prażonych orzechów laskowych
  • kilka listków purpurowej bazylii
  • Sos : 2 łyżki dobrej musztardy,2 łyżki miodu, 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman,10 łyżek oleju rzepakowego, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Rukolę, grzyby i pomidora umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a pomidora i pieczarki na cząstki. Boczniaki pokroić w paski. Na ruszcie grilla ułożyć grzyby, pomidora i cebulę. Wszystkie składniki wymieszać z rukolą. Musztardę i miód rozetrzeć sokiem z cytryny, pieprzem i sosem sojowym Kikkoman. Powoli dolewać olej cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Sałatkę polać sosem musztardowo-miodowym i posypać prażonymi orzechami laskowymi.

Poziom trudności:

łatwy

Źródło/Autor:

Develey/ Kikkoman