24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Surówki i sałatki >> Sałatka z rukoli i grillowanych boczniaków i pieczarek z orzechami


Składniki:

  • Garść rukoli
  • 1 mała czerwona cebula
  • Kilka boczniaków
  • Kilka średnich pieczarek
  • 1 duży pomidor
  • Kilkanaście prażonych orzechów laskowych
  • Kilka listków purpurowej bazylii

Sposób przygotowania:

Rukolę, grzyby i pomidora umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w krążki, a pomidora i pieczarki na cząstki. Boczniaki pokroić w paski. Na ruszcie grilla ułożyć grzyby, pomidora i cebulę (można je także smażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni grillowej). Wszystkie składniki wymieszać z rukolą. Polać sosem musztardowo-miodowym i posypać prażonymi orzechami laskowymi. Sos :

2 łyżki dobrej musztardy
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
10 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
Kilka kropel sosu TABASCO® czosnkowego

Musztardę i miód rozetrzeć sokiem z cytryny, TABASCO® i sosem sojowym. Powoli dolewać olej cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję.

Poziom trudności:

łatwy

Źródło/Autor:

Grzegorz Łapanowski / TABASCO®