24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Surówki i sałatki >> Sałatka z zielonej fasolki z dodatkiem cranberry


Składniki:

  • 100 g tofu naturalnego
  • 1 imbir wielkości orzecha włoskiego
  • 1 cytryna
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 80 g suszonych żurawin amerykańskich (cranberries)
  • 600 g zielonej fasolki
  • 125 g pomidorków koktajlowych
  • 30 g orzechów włoskich
  • Trochę rzeżuchy

Sposób przygotowania:

1. Tofu pokroić w kostkę. Imbir obrać i utrzeć. Cytrynę opłukać, wycisnąć z niej sok, a z połowy zetrzeć skórkę. Do soku z cytryny dodać sól, pieprz, miód, imbir, startą skórkę i oliwę z oliwek. Tofu i żurawiny amerykańskie włożyć do miski i polać marynatą. Odstawić na 15 minut.

2. Zieloną fasolkę opłukać i ewentualnie pociąć na mniejsze kawałki. Gotować w posolonej wodzie przez 10-12 minut. Ugotowaną fasolkę odcedzić i pozostawić, aby obeschła.

3. Pomidory opłukać i pokroić w trójkąty. Orzechy rozdrobnić i podsmażyć bez tłuszczu.

4. Fasolkę, pomidory i orzechy dodać do tofu i cranberry. Doprawić solą i pieprzem. W przypadku pikniku – włożyć sałatkę do zamykanego pojemniczka i posypać rzeżuchą.

Poziom trudności:

łatwy

Czas przygotowania:

30min

Ilość osób:

4

Źródło/Autor:

CRANBERRY MARKETING COMMITTEE