24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Surówki i sałatki >> Surówka z brokułów


Składniki:

  • 4-5 łodyg brokułów z nierozwiniętymi kwiatami
  • ogórek świeży lub małosolny
  • łyżka zielonego kopru
  • 2-3 łyżki oleju
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny lub kwas cytrynowy do smaku.

Sposób przygotowania:

Umyte łodygi brokułów razem z pąkami kwiatowymi pokroić ostrym nożem w poprzek w cienkie krążki. Ogórek świeży lub małosolny pokroić w półplasterki. Do surówki dodać sporą ilość zielonego kopru, osolić, skropić rozpuszczonym w wodzie kwasem cytrynowym, dodać cukru do smaku. Surówkę oblać olejem wymieszanym z łagodną musztardą. Inne rodzaje surówki z brokułów można otrzymać, łącząc pokrojone brokuły z pomidorami, zieloną sałatą, szczypiorkiem czy młodą cebulą. Surówkę można również zamiast olejem przyprawić majonezem.

Poziom trudności:

łatwy