24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Surówki i sałatki >> Surówka z grejpfruta


Składniki:

  • 1 duży czerwony grejpfrut
  • 2 młode marchewki
  • parę listków świeżej mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego lub balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia (extra vergine)
  • biały pieprz mielony
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Strannie umyć grejpfruta i obierać go ze skórki. Zdjąć białą skórkę i podzielić miąższ na cząstki. Z każdej usunąć przeźroczystą błonkę. Dzięki temu grejpfrut nie będzie gorzki. Usuwanie błonek można sobie ułatwić, po prostu wycinając cząstki ostrym nożem. Marchewkę umyć i cienko obierać, po czym zetrzeć na długie strużki. Grejpfruta i marchewkę wymieszać w salaterce. Zmieszać sok z cytryny i ocet z przyprawami, stopniowo dodawać oliwę z oliwek i energicznie mieszać. Polać surówkę tym sosem i wstawić na 1 h do lodówki. Przed podaniem posypać ją jeszcze listkami świeżej mięty.

Poziom trudności:

łatwy