24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Surówki i sałatki >> Wielkanocna sałatka śledziowa


Składniki:

  • 20 dkg śledzi solonych (filet)
  • 10 dkg gotowanej marchwi
  • 10 dkg gotowanego buraka ćwikłowego
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 5 dkg kiszone ogórki
  • 5 dkg groszek konserwowy
  • 5 dkg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 łyżek octu 3%
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Przygotować sos winegret. Do oliwy mieszając dodawać powoli ocet, przyprawić do smaku. Ugotowane buraki ćwikłowe obrać, pokroić w kostkę i polać sosem winegret aby nie zabarwiały innych składników. Jeden filet śledziowy pozostawić do dekoracji, pozostałe pokroić w kostkę. Pokroić również w kostkę ziemniaki, marchew, ogórki, cebulę. Kapustę kiszoną dokładnie obsączyć z zalewy, drobno posiekać. W odpowiednio dużym naczyniu wymieszać wszystkie składniki, delikatnie oprószyć solą i pieprzem, polać sosem winegret, dokładnie wymieszać. Przełożyć do salaterki, ozdobić paskami śledzia, cebulą i zieleniną.

Poziom trudności:

łatwy