24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Bakłażan faszerowany mięsem


Składniki:

  • 5 bakłażanów
  • 2 szkl. ugotowanego ryżu
  • 400 g mielonego mięsa
  • 1 duża cebula
  • 3 pomidory
  • 2 jaja
  • posiekana natka pietruszki lub kolendry
  • 250 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyć i pokroić na połówki, wybrać miąższ. Połówki posolić i odstawić na 0.5 h, gdy puszczą sok., wypłukać je i osuszyć. Wymieszać składniki farszu: posiekaną i podsmażoną na oleju cebulę, mięso, ryż, jaja, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę lub kolendrę (dwie łyżki siekanych ziół pozostawić do posypania gotowej potrawy). Nadziewać farszem bakłażany. Do brytfanki wlać kilka łyżek oleju, trochę wody i układać bakłażany. Na wierzch położyć pokrojonego w plastry pomidora. Zapiekać przez 40 min. w temp. 180°C. Pod koniec zapiekania polać bakłażany śmietaną, a przed podaniem posypać świeżymi ziołami. Farsz można również przyrządzić w ten sposób, że pomidory obrać, pokroić w kostkę i dusić razem z mięsem, usmażoną cebulą, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem i np. poszatkowaną, młodą kapustą, zamiast ryżu. Wtedy zapiekać bakłażany nie 40, ale ok. 20 min. Tym samym nadzieniem można faszerować cukinie i kabaczki.

Poziom trudności:

łatwy