24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Bakłażan z grzybami


Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • 400 g grzybów (mogą być prawdziwki albo kurki lub pieczarki)
  • 1 jajo
  • 1 duża cebula
  • 125 ml śmietany
  • kilka łyżek tartej bułki
  • 6 łyżek oleju
  • natka pietruszki
  • świeży koperek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyć, przekrawać na pół i wydrążyć. Posolić połówki i odstawić na 0.5 h żeby puściły sok., potem wypłukać je i osuszyć. Grzyby wyczyścić, pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dusić razem na oleju: cebulę, miąższ z bakłażanów oraz grzyby, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek, tartą bułkę i jajo. Wymieszać. Farszem napełniać bakłażany i układać w żaroodpornym, naczyniu, dodać 3 łyżki oleju i kilka łyżek wody. Zapiekać przez 0.5 h w temp. 180°C. Pod koniec zapiekania polać śmietaną.

Poziom trudności:

łatwy