24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Bakłażany duszone w połówkach


Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • 5 łyżek oleju
  • 0.5 szkl. wody
  • 8 łyżek tartej bułki
  • 30 dkg pomidorów
  • sól
  • cukier i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyć, ściąć czubki od strony szypułek, poprzekrawać wzdłuż na połowy, ponacinać w poprzek, posolić i odstawić, by puściły sok, a następnie opłukać i odcisnąć. Wlać do szybkowaru olej i wodę, włożyć bakłażany przekrojem do góry, obficie posypać każdą tartą bułką, pokryć plastrami pomidorów, lekko posolić, pocukrzyć i posypać pieprzem. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 - 15 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

Poziom trudności:

łatwy