24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Bakłażany duszone z pomidorami


Składniki:

  • 3 ładne bakłażany
  • 6 ziemniaków
  • 2 duże pomidory
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • słodka suszona papryka
  • oliwa z oliwek
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyć, pokroić w plastry grubości 1 cm, a następnie na cztery. Posolić, odczekać 30 min., odsączyć, wytrzeć. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na plastry a następnie na cztery. Na patelnię wlewać oliwę, rozgrzewać i smażyć ziemniaki partiami, odkładać mocno podsmażone. W dużym garnku zagrzać bulion, włożyć podsmażone ziemniaki i dusić na małym ogniu. Identycznie jak ziemniaki, smażyć bakłażany i odkładać. Kiedy wszystkie zostaną podsmażone, przełożyć do garnka. Pomidory sparzyć, obrać, grubo posiekać. Wlać na patelnię resztę oliwy, rozgrzać, wsypać oregano, przez praskę wycisnąć czosnek, zamieszać i dodać pomidory. Zmniejszyć ogień. Dusić, aż powstanie sos, dodać koncentrat, szczyptę soli, pieprzu i papryki. Zamieszać. Dodać do ziemniaków i bakłażanów, dusić jeszcze 10 min. Podawać na gorąco lub na zimno.

Poziom trudności:

łatwy