24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Bakłażany faszerowane w sosie


Składniki:

  • Łyżka oliwy
  • 10 dkg ryżu pilaw (z przyprawami)
  • pęczek dymki
  • 8 dkg rokpola
  • 2 pomidory
  • 50 dkg pomidorów z puszki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 bakłażany
  • 5 dkg parmezanu

Sposób przygotowania:

Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu. Dymki pokroić w krążki, świeże pomidory na kawałki, ser w kostkę. Do ryżu dodać 2/3 dymki, dusić razem przez 3 min. Wymieszać z pomidorami i rokpolem. Dymki usmażyć na oliwie, dodać rozdrobnione pomidory z puszki, przyprawić do smaku solą, pieprzem i połową łyzeczki suszonego majeranku. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż. Wydrążyć miąższ, posiekać go i dodać do ryżu. Farszem ryżowym napełnić połówki bakłażanów. Sos pomidorowy wlać do żaroodpornej formy, ułożyć w nim faszerowane bakłażany, zapiekać 40 min. w temp. 200º C. Po 30 min. posypać parmezanem.

Poziom trudności:

łatwy