24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Bakłażany faszerowane


Składniki:

  • 80 dkg bakłażanów
  • 15 dkg ryżu
  • 3 łyżki tłuszczu
  • cebula
  • 4 dkg grzybów suszonych
  • pół szkl. śmietany
  • 1.5 łyżki mąki
  • 2 jaja
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do zup

Sposób przygotowania:

Bakłażany obrać ze skóry, podzielić na połowy, wydrążyć i sparzyć wrzątkiem. Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Cebulę posiekać i przesmażyć grzyby ugotować i posiekać, dodać do ryżu. Masę doprawić, dodać jaja. Połówki bakłażanów oprószyć mąką i napełnić przygotowanym farszem. Włożyć do naczynia, podlać wywarem z grzybów i dusić do miękkości. Następnie podprawić śmietaną z mąką. Podawać z ziemniakami.

Poziom trudności:

łatwy