Przepisy >> Warzywa >> Bakłażany faszerowane

Składniki:
- 80 dkg bakłażanów
- 15 dkg ryżu
- 3 łyżki tłuszczu
- cebula
- 4 dkg grzybów suszonych
- pół szkl. śmietany
- 1.5 łyżki mąki
- 2 jaja
- sól
- pieprz
- przyprawa do zup
Sposób przygotowania:
Bakłażany obrać ze skóry, podzielić na połowy, wydrążyć i sparzyć wrzątkiem. Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Cebulę posiekać i przesmażyć grzyby ugotować i posiekać, dodać do ryżu. Masę doprawić, dodać jaja. Połówki bakłażanów oprószyć mąką i napełnić przygotowanym farszem. Włożyć do naczynia, podlać wywarem z grzybów i dusić do miękkości. Następnie podprawić śmietaną z mąką. Podawać z ziemniakami.
Poziom trudności:
łatwy