24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Bakłażany na sposób orientalny


Składniki:

  • 3 duże bakłażany
  • 300 g pierścieniaka
  • 250 g pomidorów
  • 3 łyżki oleju
  • 30 g masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki wina
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ziarnka pieprzu
  • sól
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Bakłażany obrać, pokroić w talarki, posolić, obtoczyć w mące, podsmażyć na oleju i odstawić. Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić na plasterki i razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem podsmażyć na tłuszczu spód bakłażanów. Dodać poszatkowane, uduszone na oleju grzyby, bakłażany oraz masło, posolić, przyprawić, dolać wino i udusić. Gotową potrawę skropić sokiem z cytryny. Podawać na gorąco, z bułeczką.

Poziom trudności:

łatwy