Przepisy >> Warzywa >> Bakłażany nadziewane

Składniki:
- 8 bakłażanów (po 2 na osobę)
- 3 cebule
- 4 dkg masła
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki tartej bułki
- 2 jaja
- 1 szkl. śmietany
- 1 łyżka siekanego koperku
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Bakłażany włożyć na chwilę do wrzątku, obrać ze skórki, ściąć czubki z obu stron, wydrążyć łyżeczką miąższ z nasionami. W rondelku dusić około 10 min. na maśle pod przykryciem wydrążony miąższ z bakłażanów oraz oczyszczoną i posiekaną cebulę, podlane paroma łyżkami wody. Dodać tartą bułkę, popieprzyć i posolić, zagotować, a gdyby nadzienie było zbyt gęste, dodać nieco wody. Zestawić z ognia, wbić jaja, wsypać zieleninę wymieszać nie gotując. Napełnić tym nadzieniem wydrążone bakłażany, ułożyć je w szybkowarze, zalać śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną soli. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 - 15 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać zieleniną.
Poziom trudności:
łatwy