24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Bakłażany nadziewane


Składniki:

  • 8 bakłażanów (po 2 na osobę)
  • 3 cebule
  • 4 dkg masła
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 2 jaja
  • 1 szkl. śmietany
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Bakłażany włożyć na chwilę do wrzątku, obrać ze skórki, ściąć czubki z obu stron, wydrążyć łyżeczką miąższ z nasionami. W rondelku dusić około 10 min. na maśle pod przykryciem wydrążony miąższ z bakłażanów oraz oczyszczoną i posiekaną cebulę, podlane paroma łyżkami wody. Dodać tartą bułkę, popieprzyć i posolić, zagotować, a gdyby nadzienie było zbyt gęste, dodać nieco wody. Zestawić z ognia, wbić jaja, wsypać zieleninę wymieszać nie gotując. Napełnić tym nadzieniem wydrążone bakłażany, ułożyć je w szybkowarze, zalać śmietaną wymieszaną z mąką i odrobiną soli. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 - 15 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Przed podaniem posypać zieleniną.

Poziom trudności:

łatwy