24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Bakłażany po baskijsku


Składniki:

  • 2 duże dojrzałe bakłażany
  • 4 duże pomidory
  • 200 ml białego i wytrawnego wina
  • 100 ml bulionu
  • czubata łyżka mąki
  • oliwa z oliwek lub olej
  • 25 dkg masła
  • 40 g startego ostrego żółtego sera
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyć, odciąć ogonki i pokroić na plastry. Posolić. Po 20 min. bakłażany umyć, wytrzeć i posypać mąką. Dobrze rozgrzać olej (lub oliwę) i usmażyć bakłażany z każdej strony. Na ręczniku papierowym lub na sicie odsączyć nadmiar tłuszczu. Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na plastry, posypać solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Układać na przemian warstwy bakłażanów i pomidorów. Zalać bulionem i winem. Wierzch posypać bazylią i tartym żółtym serem. Piec 25 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C. Podawać gorące.

Poziom trudności:

łatwy