24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Bakłażany w pomidorach


Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • oliwa z oliwek
  • puszka pomidorów
  • cebula
  • starty ser żółty
  • odrobina parmezanu (niekoniecznie)
  • 5 kropel tabasco lub innego sosu chili (ew. ostra papryka)
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bakłażany sprawić jak wyżej (pokroić, posolić, odstawić, opłukać, wytrzeć, podsmażyć na oliwie). W czasie "leżakowania" pod solą przygotować sos pomidorowy. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie. Do niej dodać pomidory wyjęte z puszki i pokrojone w kawałeczki, wraz z sosem. Przyprawić solą, pieprzem, tabasco (z umiarem) i oregano. Można zmiksować ale nie trzeba. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami bakłażany polane sosem. Na koniec posypać serem żółtym i parmezanem. Zapiekać przez 25 min. w temp ok. 200°C. Podawać gorące.

Poziom trudności:

łatwy