24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Brokuły w cieście czosnkowym


Składniki:

  • 2 główki brokułów
  • 0.5 l oleju
  • mielona papryka (słodka lub ostra)
  • Ciasto:
  • 1.5 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 0.75 szkl. jasnego piwa
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • Sos:
  • 0.5 l naturalnego jogurtu
  • 4 łyżki majonezu jogurtowego
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Brokuły podzielić na różyczki - wrzucić na kilka minut do osolonego wrzątku - odcedzić. Mąkę zmiksować z piwem i jajkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką. Wstawić na godzinę do lodówki. Czosnek obrać - zmiażdżyć. Jogirt wymieszać z majonezem, dodać czosnek. Doprawić solą i pieprzem. W szerokim rondlu rozgrzać olej. Brokuły najpierw maczać w cieście, a następnie wrzucac na olej. Smażyć na złoty kolor. Osączyć. Podawać z sosem czosnkowym, lekko oprószone mieloną papryką.

Poziom trudności:

łatwy