24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Brokuły w omlecie


Składniki:

  • 4-6 łodyg brokułów
  • sól
  • cukier
  • 4 dkg masła lub masła roślinnego albo 6 dkg wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • zielony koper

Sposób przygotowania:

Brokuły ugotować, odcedzić. Na patelni o średnicy 30 cm stopić masło lub masło roślinne czy posmażyć boczek. Wbite do kubeczka jajka dokładnie rozmieszać z mlekiem, osolić, wsypać trochę posiekanej pietruszki lub kopru. Na stopiony tłuszcz wyłożyć brokuły w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki, a gdy się podgrzeją zalać je masą jajeczną. Widelcem zgarniać od brzegów ściętą masę, przechylając jednocześnie patelnię, aby w to miejsce spływała masa jeszcze surowych jaj. Omlet posypać po wierzchu zieleniną i zsuwając go z patelni na wygrzany talerz, złożyć na połowę. Tak przygotowany omlet stanowi dwie duże porcje dla 2 osób i można go podawać z ziemniakami i sałatą, np. z pomidorów. Omlet przeznaczony jest na gorącą przystawkę, można podzielić go na 4 porcje.

Poziom trudności:

łatwy