24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Przepisy >> Warzywa >> Brokuły zapiekane w sosie serowym


Składniki:

  • 0.5 kg rozmrożonych i odsączonych brokułów (w sezonie mogą być świeże różyczki lekko obgotowane)
  • 6 łyżek masła
  • szkl. bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szkl. mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 10 (lub więcej) dkg żółtego sera
  • sól i pieprz
  • olej lub masło do wysmarowania żaroodpornego naczynia

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 200°C. Wysmaruj tłuszczem żaroodporne naczynie. Na patelni lub w rondlu rozpuść 4 łyżki masła i wymieszaj z bułką tartą. Dopraw solą i pieprzem, odstaw z ognia. Ćwierć szkl. mleka rozbełtaj z jajkami. Zanurzaj w nim brokuły, a potem obtaczaj w bułeczce z patelni. Ułóż w żaroodpornym naczyniu i zapiekaj, aż bułeczka się przyrumieni. Tymczasem przyrządź beszamel: rozpuść na patelni 2 pozostałe łyżki masła i wymieszaj z mąką, solą i pieprzem. Wlej szkl. mleka, cały czas mieszając, by nie potworzyły się grudki. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Wsyp ser i zamieszaj. Polane sosem brokuły podawaj z pieczonymi ziemniakami, makaronem lub bułką.

Uwagi:

Danie można podawać dziecku od 1 roku życia.

Poziom trudności:

łatwy